ضربان قلب معیاری برای تعیین عملکرد خوب یا بد قلب است و همچنین سلامت افراد را می توان با آن مشخص نمود. همانطور که ضربان قلب منظم، حیات بخش است و از سلامتی جسمانی فرد خبر می دهد، در عوض، ضربان قلب غیرعادی و یا پایین قلب ممکن است یک مشکل اساسی را نشان دهد. در این مطلب با کمک چندین مجله معتبر پزشکی از سرتاسر دنیا، اطلاعات جدیدی در مورد ضربان قلب نرمال و غیر نرمال برایتان به اشتراک می گذاریم.
آنچه باید پیرامون ضربان قلب خود بدانید؟
حتی اگر اهل ورزش کردن نیستید با بررسی وضعیت ضربان قلب خود میتوانید وضعیت سلامت خود را بررسی کنید. منظور از ضربان قلب، تعداد تپشهای قلب در یک دقیقه است. ضربان قلب مناسب برای هر فرد متفاوت است. در سنین مختلف، ضربان قلب نرمال برای افراد تغییر میکند.
ضربان قلب را از کجا بگیریم و میزان نرمال آن چقدر است؟
بهترین مکانهای پیداکردن ضربان قلب:
- مچ دست
- آرنج
- گردن
- روی پا
برای گرفتن ضربان قلب، انگشت خود را روی محل ضربان قرار دهید و به مدت 60 ثانیه تعداد تپشها را شمارش کنید. میزان ضربان قلب استراحت، مقدار خونی است که توسط قلب پمپاژ شده و در مواقعی که ورزش نمیکنید به آن نیاز دارید. اگر نشستهاید یا دراز کشیدهاید، آرام و ریلکس هستید و دارای مریضی نیستید، ضربان قلب شما باید بین 60 تا 100 باشد.
البته ضربان قلب کمتر از 60 صرفا نشاندهنده مشکل و بیماری نیست. میتواند نتیجه مصرف داروهایی مثل مسدود کنندههای بتا باشد. نرخ ضربان پایینتر بین افرادی که بسیار فعالیت دارند یا به میزان زیاد ورزش میکنند رایج است. افراد فعال و ورزشکار معمولاً دارای ضربان قلب حدود 40 هستند.
عوامل تاثیرگذار بر ضربان قلب
دمای هوا: با بالارفتن دما، قلب خون بیشتری پمپاژ کمک میکند، بنابراین ممکن است ضربان قلب شما افزایش یابد، ولی معمولا بین 5 تا 10 تپش در دقیقه افزایش دارد.
موقعیت بدن: استراحتکردن، نشستن، ایستادن، در این حالتها ضربان قلب یکسان است. گاهی اوقات ممکن است برای 15 تا 20 ثانیه اول ایستادن، ضربان قلب اندکی بالا برود، اما پس از چند دقیقه به مقدار نرمال برمیگردد.
احساسات: اضطراب، استرس، ناراحتی یا شادی زیاد میتواند باعث بالارفتن ضربان قلب شود.
اندازه بدن: اندازه بدن باعث تغییر ضربان قلب نمیشود. اگر چاق هستید ممکن است اندکی ضربان قلب بالایی داشته باشید.
داروهای مورد استفاده: داروهای کاهنده آدرنالین باعث پایین آمدن ضربان قلب میشوند، در حالیکه مصرف زیاد داروهای تیروئید باعث افزایش ضربان قلب میشود.
چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟
اگر از داروهای کاهنده آدرنالین برای کنترل ضربان قلب استفاده میکنید، باید همواره تحت نظارت دکتر باشید تا میزان مصرف دارو را در صورت نیاز برای شما تغییر دهد. اگر ضربان قلب پایینی دارید، یا گاهی اوقات بدون دلیل ضربان قلب شما افزایش مییابد، مخصوصا اگر با ضعف و سرگیجه همراه باشد، باید به دکتر مراجعه کنید.
...
اطلاعات بیشتر را در لینک اصلی زیر بخوانید:
ضربان قلب نرمال، کم و زیاد، 5 باور غلط راجب آن و همه نکات مهم
- ۹۸/۰۵/۱۰